T: 0183 - 301497 - E: info@ahsleeuwijk.nl
AH Sleeuwijk Homepage

Woerkumer bier uit Woudrichem

< terug naar lokaal-assortiment
Woerkumer bier uit Woudrichem, met een tripel blonde, Meergranen bok, Woerkums blondje, Woerkums witje, abdij bruin en streekbier (momenteel Altena zoen, Heffe weisener en Lager End)

Aan het strategisch gelegen vestingstadje Woudrichem werd in 1356 stadsrechten verleend en daarmee het privilege om bier te mogen brouwen. De grootste afnemers in die tijd waren vooral de soldaten die toen geen soldij maar dagelijks bier (en brood) kregen. Door de eeuwen heen waren veel leden van het stadsbestuur, ook brouwer. Kortom Bier & Woudrichem, of Woerkum zoals wij het zelf noemen, zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Om die band te vieren werd in 2007 het Woerkumer Bier geïntroduceerd. Voor lange tijd was ons bier alleen in- en om de Vesting verkrijgbaar. Inmiddels is de vraag- naar en de ambitie van het Woerkumer Bier stevig gegroeid en is het bier ook elders op ons eiland en beperkt daar buiten verkrijgbaar. Lees hier verder onze ambitie, onze dromen en maak kennis met onze eigenzinnige ambachtelijke bieren.

ONS VERHAAL

Ons verhaal van het Woerkumer Bier is een verhaal over traditie en geschiedenis maar ook over onze community en over de transitie naar een duurzame toekomst. Eeuwen lang was het stadje Woudrichem, als hoofdstad van Altena, de enige plek op ons eiland waar alcohol gebrouwen en verhandeld mocht worden. We inde de belastingen die op bier en jenever betaald moest worden, voor de Heren van Altena en de Graaf van Holland. Naast handel via de rivieren waren het vooral de soldaten die in ons stadje en op Slot Loevestein gelegerd waren, de belangrijkste afnemers. Veel van onze stadsbestuurders waren destijds bierbrouwer en combineerde dit met het ambt van Schepenen of Schout.

Tegenwoordig vormt het Woerkumer Bier een actief onderdeel van onze community die zich inzet voor een duurzame toekomst. Zo zijn we bezig met de oprichting van een klimaat neutrale brouwerij waar we uitsluitend biologisch gecertificeerde grondstoffen uit onze directe omgeving bij gebruiken. Daar komt ook een eigen duurzame mouterij bij en biologische hopvelden. Als organisatie willen we een voorbeeld rol spelen in de transitie naar duurzame energie en bijdrage aan de biodiversiteit. Als sociale onderneming werken we met mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Ons bier wordt via een stichting zonder winstoogmerk uitgegeven en we werken louter met vrijwilligers.

< terug naar lokaal-assortiment